Categories
EDITORIAL

Nguyễn Thị Phương Trâm | Audit – BG & TTY (229)

I was born 1971, Phu Nhuan, Saigon, Vietnam. My family and I were a part of the first exodus of boat people after the Vietnam war. In March 1981, we settled in Sydney, Australia. I graduated with a bachelor of Pharmacy at the University of Sydney. I have been translating Vietnamese literature for the past five years in my search to better understand my mother’s language and culture. My translations have been shared through blogging over the past year. I am still a registered pharmacist practicing in Western Sydney. I hope to continue translating, and continue to share Vietnamese art and literature, beyond borders on SONGNGUTAITRAM.
(July 2021)

By Nguyễn Thị Phương Trâm

As it turned out it’s his birthday this month, happy birthday to BG. The poet and translator reminds me of Albert Einstein in his eccentricity and genius, what an odd man with a wicked sense of humour. His poetry is in the Kanji form of 6/8, though when I first read it, it felt like the nursery rhymes I used to read to my children. There is a childlike innocence filled with wisdom, perhaps now I understand why people refer to him as “the little prince” in Vietnam. Reading his poetry has been a huge treat, it has pulled me out wholly from the despairing abyss of Tô Thuỳ Yên’s poetry.
 
In truth, I don’t know how my parents have survived all those years, TTY have given me great insight into what they’ve gone through, the constant displacement from their home. My parents left North Vietnam in 1954 for the South, then 1981 settled in Sydney, Australia. They faced discrimination where ever they tried to make a home, but not once did they lose their compassion for those who have hated them for being different.
 
I believe BG and TTY are both in a paradise filled with poetry right now, and to them I send my thanks, thank you to all the poets who have helped me heal through their poetry. Thank you for hiding their most private secrets in between the lines of their poetry for me to find. Through these tiny painful pieces, I’ve manage to piece back together my family’s heart.
 
_____
 
Hóa ra tháng chạp là tháng sinh nhật của Bùi Giáng,

 

chúc mừng sinh nhật BG. Nhà thơ và dịch giả làm tôi nhớ đến Albert Einstein với tính tình lập dị và thiên tài, thêm nữa là tính tinh quái hài hước. Thơ hiện đại lục bát của BG khi tôi mới đọc làm tôi nhớ đến những nursery rhymes tôi thường đọc cho con tôi. Có một sự hồn nhiên như trẻ thơ đầy trí tuệ, có lẽ vì vậy người Việt hay ví ông ta như “hoàng tử bé”. Đọc thơ của BG thật sự vô cùng thú vị, kết quả là đã kéo tôi hoàn toàn thoát hẳn vực thẳm tuyệt vọng của thơ Tô Thùy Yên.
 
Thật ra, tôi không cách nào tưởng tượng nổi làm sao ba má tôi đã sống sót và vượt qua những ngày tháng như vậy, TTY đã giúp tôi hiểu sâu hơn những gì các ngài đã trải qua, sự di dời liên tục, mất đi tất cả, mất cả quê hương. Ba má tôi đi cư vào nam năm 1954, sau 4 năm ba học tập cải tạo, gia đình tôi định cư tại Sydney, Úc năm 1981. Các ngài đã phải đối mặt với những kỳ thị ở những quê hương mới, quyết tâm sống để xây dựng lại tổ ấm, nhưng chưa một lần nào các ngài đã đánh mất lòng trắc ẩn đối với những người đã ghét các ngài vì sự khác biệt.
 
Tôi tin rằng BG và TTY hiện đang ở trên một thiên đường ngập tràn thơ ca, và tôi xin gửi lời cảm tạ đến họ, tôi cũng xin cám ơn những tác giả đã giúp tôi chữa lành những vết thương qua những hàng chữ của họ. Cảm ơn vô cùng những bí ẩn các bạn đã dấu giữa những hàng chữ dòng thơ để cho tôi tìm thấy. Qua những mảnh đau đớn này, tôi đã có cơ hội để ghép lại trái tim của gia đình tôi.
 
December 8th, 2021
 
 

 

By Nguyễn Thị Phương Trâm

There's magic in translating a body of work from one language to another.

15 replies on “Nguyễn Thị Phương Trâm | Audit – BG & TTY (229)”

Man’s inhumanity to man has affected so many cultures and generations. I can only imagine what it was like for you and for your parents. I’m glad you have found healing through poetry ❤️

Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s