Categories
PROSE

Nguyễn Thị Phương Trâm | Blogging một thời gian ngắn (206)

I was born 1971, Phu Nhuan, Saigon, Vietnam. My family and I were a part of the first exodus of boat people after the Vietnam war. In March 1981, we settled in Sydney, Australia. I graduated with a bachelor of Pharmacy at the University of Sydney. I have been translating Vietnamese literature for the past five years in my search to better understand my mother’s language and culture. My translations have been shared through blogging over the past year. I am still a registered pharmacist practicing in Western Sydney. I hope to continue translating, and continue to share Vietnamese art and literature, beyond borders on SONGNGUTAITRAM.
(July 2021)

By Nguyễn Thị Phương Trâm

Blogging một thời gian ngắn như tôi cũng sẽ là đủ thấy bài thơ của anh Tài thấm thía như thế nào. Tùy cách nhìn của bạn, nhưng con vẹt chính là lương tâm của tôi.
Cả ngàn ngàn blog mới trên mạng mỗi ngày, nhưng đa số chỉ tồn tại trong vòng một năm là họ bỏ cuộc. Những người blogger như tôi, thường là những người sống nội tâm. Thích vắng vẻ hơn là ồn ào. Mong ước là để lại một gia tài thật đẹp của tâm hồn mình cho những người thân, đó đối với tôi là một sự vĩnh cửu vô giá. Như cái đức của gia đình để lại cho con cháu.
Một ông thầy tôi mang ơn nhiều nhất là một người chưa từng khuyên tôi một lời, tôi xem tư cách của anh ta mà học. Làm gì cho đẹp cho đúng cho vững, vấp ngã thì tự mình kiếm cách đứng dậy kiếm lấy vị trí của mình – chỉ có chúng ta mới giữ vững được vị trí của mình trong xã hội. Đó là nhà văn Nguyễn Văn Thiện.
Tôi không khen nhé, chỉ là cảm nhận của tôi thôi, vì tôi không phải là một nhà phê bình.
🙃
September 2021

By Nguyễn Thị Phương Trâm

There's magic in translating a body of work from one language to another.

3 replies on “Nguyễn Thị Phương Trâm | Blogging một thời gian ngắn (206)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s